12 november 2011 marijnberends

St Maarten 2011

 

Na vele voorbereidingen was het dan zo ver: vrijdag 11-11-11, 17:15 uur. Op dat tijdstip hadden zich ongeveer 120 kinderen met of zonder begeleiders verzameld op het AH-plein om mee te doen aan de door BEO georganiseerde Sint Maartenoptocht. De kop van de stoet werd gevormd door fanfarekorps Dindua en – uiteraard –Sint Maarten (in de persoon van Wim Stolk), gezeten op een indrukwekkend wit paard.

Sint Maarten geeft de helft van zijn mantel aan de bedelaar, Foto gemaakt door radio Enkhhuizen 

 Klik hier voor foto’s gemaakt door Harry Posthumius

 

Dit jaar waren de weergoden ons gunstig gezind, want even na 17.00 uur trok de bewolking weg en was een bijna volle maan zichtbaar. Het was een feestelijk gezicht: al die kinderen met hun prachtige, meest zelfgemaakte, lampionnen. Omdat deze tegenwoordig allemaal zijn voorzien van elektrische lichtjes was de straffe oostenwind geen probleem en zo kon de stoet zich via de Westerstraat lekker warmlopen richting stadhuis. Hier aangekomen bleek bedelaar Theodorus (glansrol van Tejo Teunen) al geruime tijd hongerend en rillend van de kou op de trap van het bordes te zitten. Gelukkig was Sint Maarten, in tegenstelling tot zijn collega die een dag later in Enkhuizen arriveerde, voorzien van een indrukwekkend zwaard waarmee hij zijn mantel doormidden sneed. Ook bleek onze 11-novemberheilige  brood bij zich te hebben dat gedeeld kon worden met Theodorus.

De op het bordes aanwezige burgemeester was, mede door de dialogen tussen beide hoofdrolspelers en het daarop volgende muzikale intermezzo (zingen van het Sint Maartenlied door een aantal kinderen en optreden van Dindua) zichtbaar onder de indruk. Inspelend op het hele gebeuren richtte hij nog een kort woordje tot Sint Maarten, de bedelaar en de kinderen, waarna de stoet zich weer in beweging zette richting Boschplein. En daar stonden een aantal actieve BEO-leden klaar met warme chocolademelk en koek voor alle mensen en kinderen die met de optocht hadden meegelopen.

Mede dankzij de vakkundige inzet van acht in oranje gestoken gecertificeerde(!) verkeersregelaars (6 BEO-leden en 2 mede- stadsgenoten) en de 6 aan hun gele hesjes herkenbare stoetbegeleiders, kunnen we terugblikken op een goed verlopen en geslaagd evenement. Op naar de lampionnenoptocht van 11-11-12!

Tenslotte: dat de gevolgde route niet bevuild werd door uitwerpselen van Sint Maartens vervoermiddel is de verdienste van ons BEO-lid Sietse Jorritsma, maar dat komt natuurlijk ook omdat wij intussen een zekere expertise hebben opgebouwd door onze hondenpoepactie! J

 

 

               En de foto’s van radio Enkhuizen

 

               Klik op foto voor groot formaat