11 augustus 2011 marijnberends

De hond en zijn poep…

De hond en zijn poep..

Honden… De een houdt ervan, de andere niet. Maar waar we het allemaal wel over eens zijn: hondenpoep is ergernis. 

Om die reden vragen gemeente Enkhuizen en de BEO-buurtvereniging uw aandacht voor dit probleem. Er is een mooie folder in uw brievenbus geworpen met daarin een flyer, bedoeld om voor het raam te plakken.

Voorafgaand hebben we 1 juni op de markt gestaan met een kraampje. Om het geheel een beetje spannend te maken werden er 3 nepdrollen aangeschaft en in de buurt van het kraampje gedrapeerd. De nepdrollen deden bijzonder goed hun werk: mensen hielden de pas in om hun ergernis uit te spreken…waarop ze door onze lachende gezichten onraad roken en nogmaals een wat nauwkeuriger onderzoek deden. Zelfs de honden stonken er in…..

Verder hadden we de kraam ingericht met flyers, vergrote posters, er waren poepzakjes en schepjes om de vele opruimmogelijkheden te laten zien. Ook waren we benieuwd hoe groot de ergernis eigenlijk is. Henny Reese en ik hadden een aantal vragen op papier gezet:

–        Vindt u dat er veel hondenpoep op straat ligt

–        Heeft u een hond

–        Ruimt u de poep op

–        Zo nee: heeft u daar een reden voor

–        Weet u dat er een opruimplicht is

–        Vindt u de boete: 90 euro; op te leggen door BOA’s en havenmeesters redelijk

–        Zou u de eigenaar van een wildpoeper daarop durven aanspreken.

Doordat men de pas inhield bij de nepdrol, konden wij voorbijgangers aanspreken. Wat heel opmerkelijk was: op de eerste vraag werd door de helft van de mensen ontkennend geantwoord, met uitzondering van bepaalde gebieden zoals de Vest, de Wierdijk en de buitenwijken. Daar geurt het op zonnige zomerdagen ernstig naar onze trouwe viervoeter.

De vragen waren vaak een aanleiding om een discussie te beginnen. Zo is de boete eigenlijk een papieren regel zonder werkelijk resultaat omdat havenmeesters (begrijpelijk) geen gebruik maken van hun bevoegdheid, en de pakkans door BOA’s zeer gering is. Wat waarschijnlijk het beste helpt is de mensen zelf aan te spreken. Ik weet dat het lastig is en doe het lang niet altijd, maar als ik een geschikte kandidaat zie begin ik meestal zo:

-Weet u dat er een opruimplicht is.

-Vindt u dat begrijpelijk.

Anderen gaven me de tip een zakje aan te bieden. 

Vergeleken bij een aantal jaren geleden is er al heel veel verbetering. Het opruimen neemt hand-over-hand toe, en dat is voor een opruimende hondenbezitter een prettige constatering.

Gerda Vroom & hond Heidi