8 maart 2017 marijnberends

Een rondleiding bij Syngenta

 

Op zaterdagochtend 4 maart 2017, brengen we een bezoekje aan het veredelingsbedrijf Syngenta. Dit unieke gebeuren werd mogelijk gemaakt door onze buurtgenote Jeannie de Vries.

We worden ontvangen door Joep Boon. Hij vertelt op een smakelijke manier, met een kleine verkleedact en een naturel West-Fries accent over het bestaan van dit bedrijf.


syngenta2syngenta1

 

meer Foto’s

Precies 150 jaar geleden opgericht door de heren Sluis en Groot en sindsdien niet alleen meermalen van naam veranderd (en passant verklapt hij dat er in de nabije toekomst weer een naamsverandering aankomt), maar ook in bedrijfsvoering.

Zaadveredeling is al lang geleden begonnen: in beginsel werden de mooiste planten bij de boeren van het land geselecteerd en op een redelijk geïsoleerd veldje (bijvoorbeeld in de binnenstad) verder geteeld. Een bloemkoolplant liet men doorschieten, die komt dan in bloei en vormt zaad. Van een veldje met het beste zaad werden het jaar daarop weer de beste planten geselecteerd en zo ging dat door.

Nu is het allemaal veel technischer. We zien allemaal de kassen wel langs de Drechterlandse weg. Ware kraamkamers! Niet alleen heeft men daar “inteeltzaad” maar wat te denken van “embryonale rescue”…….

Het veredelen is al een boeiend gebeuren maar ook heel belangrijk is het voorspellen van trends. Mooie grote bladeren wil de consument aan z’n viooltjes. Dus de veredelaar aan de slag. En juist als deze tevreden is willen de vrouwen ineens weer kleine bloempjes aan hun viool. Of deze: onze bloemkool willen we mooi wit. Daarvoor moeten de bladeren over de bloem groeien. Ben je als veredelaar jaren bezig om de bloemkolen die dat van nature doen te selecteren, vinden ze in Frankrijk een bloemkoolbladnaaimachine uit die de bladeren naar elkaar toevouwt en er een draad doorstikt! Pech voor de veredelaar.

Natuurlijk kwamen er ook wat kritische vragen uit ons BEO-publiek, bijvoorbeeld over de dramatische bijenstand waar dit soort bedrijven vermoedelijk een rol in speelt. Of de genetisch gemanipuleerde gewassen waar ook in de media veel discussie over is. Joep is niet alleen een enthousiast en boeiend verteller, maar ook een tacticus. De criticasters werden netjes te woord gestaan maar een discussie kwam er niet van. En dat is heel knap!

Na een hartelijk bedankje aan Joep en Jeannie voor deze leuke en interessante rondleiding gingen we voldaan en een stuk wijzer weer op huis aan.