Op deze zonnige dag verzamelden de aangemelde buurtgenoten zich rond 13.30 uur op het Boschplein, om gezamenlijk per fiets naar de fa. Stofberg aan de Volmolen te rijden. Enkelen gingen met de auto.
De negentien bezoekers werden gastvrij ontvangen door Pim Stofberg met koffie/thee en koek in een verrassende ruimte, die ingericht was als een kajuit in een traditioneel houten schip.
(Foto’s: © Wim & Ineke Stolk)
In deze sfeervolle “kajuit” wordt door de mannen koffie gedronken, geluncht en vergaderd, maar ook de klanten worden hier ontvangen.
Pim vertelde met verve en gepaste trots over het familiebedrijf. Hij gaf ons een rondleiding door de scheepshal en langs de prachtige schepen die aan de steiger lagen.
Het bedrijf werd in 1793 opgericht door Cornelis Stofberg en is daarmee de oudste jachtwerf van Nederland. Tegenwoordig wordt de werf gerund door de achtste generatie Stofberg: de twee broers Pim en “Pils” Stofberg. (Pils ontleent zijn naam overigens niet aan de vele biertjes, die hij vroeger achterover zou slaan, maar aan zijn blonde haardos, die volgens zijn vrienden op een schuimkraag leek.)
Stofberg & Zn. is gespecialiseerd in het bouwen en restaureren van traditionele rond- en platbodemjachten; schepen van hout of staal en hoofdzakelijk varend onder zeil. Elk schip is anders, dus is alles maatwerk.
In de hal zijn allerlei machines aanwezig. Sommige daarvan zijn reeds meer dan dertig jaar oud, maar doen nog altijd uitstekend hun werk.
Binnen staan diverse schepen, waaraan momenteel wordt gewerkt. We hebben uitgebreid naar een type sloep gekeken, waarvan het houtwerk door het bedrijf is gerestaureerd met nieuwe delen hout en koperen klinknagels. Mensen kunnen hier eventueel ook onder begeleiding van de gebroeders Stofberg aan hun eigen boot werken, wat de eigenaar van deze sloep dan ook met passie doet. Bij het zien van deze sloep besef je echt hoeveel tijd er in gaat zitten om zo’n bootje weer in orde te maken.
In een gedeelte van de hal is de opslag van het benodigde hout. Dit zijn dure houtsoorten, zoals eiken en mahonie. We zagen dikke planken tot wel 1 meter breed en 10 meter lang en ook lag er krom/rond gegroeid hout, dat gebruikt wordt voor o.a. de spanten. Pim vertelde dat veel van dit hout eerst heel langzaam moet drogen en pas vele jaren later gebruikt kan worden.
Hierna namen we een kijkje aan de steiger, waar de meeste boten liggen. Hier ligt bijvoorbeeld ook een Lemsteraak, de LE 22, die door Stofberg geheel op traditionele wijze, dus ook geklonken, nieuw werd gebouwd voor de verkoop. Verder liggen er meerdere prachtige oude schepen en scheepjes, die in opdracht nog gerestaureerd moeten worden.
We hebben zeer genoten van de interessante uitleg en rondleiding door Pim Stofberg. We mogen trots zijn op het feit dat we in Enkhuizen zo’n prachtig bedrijf hebben. Als dank ontving Pim een zelfgebakken appeltaart en een zoen van voorzitter Ineke, waarna de groep, weer een mooie ervaring rijker, op de fiets (of in de auto) stapte om huiswaarts te keren.
Alle foto’s zien? Klik op het album hieronder:
Excursie jachtwerf Stofberg & Zn. |