29 May 2016 marijnberends

Excursie naar crematorium in Schagen

IMG 3050voorpagina_crematorium

 

Op dinsdagavond 24 mei om kwart over 6 werden wij verwacht in ’t Uitvaerthuys in deTorenstraat waar we werden ontvangen door Vivienne Heddes, uitvaartverzorgster van Yarden en Heddes uitvaartzorg WFO. Om half 7 stond er een bus klaar die ons in drie kwartier naar crematorium Schagerkogge in Schagen bracht. De onderlinge sfeer leek op een dagje uit zoals je dat vroeger deed met school; heel gezellig dus. Voordat we er erg in hadden, kwamen we aan in Schagen waar we welkom geheten werden door een charmante man in een keurig pak, die ons naar de familiekamer bracht. Ook daar stond weer koffie en thee klaar met een schaal met heerlijke bonbons en noga. Wat mij meteen op viel was de mooie omgeving waarin het crematorium lag; een groot park met bomen en grote stuiken rondom een grote vijver. Hier heb je van binnenuit mooi zicht op. Vivienne vertelde over het crematorium en wat we vanavond allemaal te zien zouden krijgen.

 

Ik moet zeggen dat het toch heel anders is om hier rond te lopen terwijl er geen dierbare is overleden en daardoor de stemming in het gezelschap heel anders is, dan je normaal gesproken ervaart in een crematorium. Na de koffie in de gezinskamer werden we naar de ruimte gebracht waar de overige gasten allemaal ontvangen worden bij een crematie. Ook deze ruimte was erg sfeervol ingericht vond ik. Daarna gingen we de grote zaal in waar de uitvaart plaatsvindt. Om de baar waren ronde banken gesitueerd en ook hier had je uitzicht op het park met die mooie vijver. Er werd verteld wat er allemaal mogelijk is en iedereen kon vragen stellen. Daarna gingen we naar een ruimte waar de muziek en videoregistratie verzorgd wordt. Alles is tegenwoordig computergestuurd. Fouten worden daardoor nauwelijks meer gemaakt. Hierna gingen we naar beneden om te kijken waar het luik onder de baar uit komt. Zo konden we zien hoe de kist met een liftje naar beneden zakt en op een stellage terechtkomt dat vervolgens naar de verbrandingsoven gereden wordt, een ruimte ernaast. We zagen twee verbrandingsovens. Wat mij opviel was hoe netjes alles er uit zag en hoe alles volgens een bepaald protocol verloopt. Er hing zelfs een mooi groot schilderij aan de muur in de ruimte van de ovens!

Tot slot, het was inmiddels 1½ uur later, gingen we met elkaar weer naar een andere ruimte met een bar, waar we een drankje konden bestellen. Er was fris, wijn en ook bier. Er stonden schalen met zoute koekjes en nootjes klaar. We werden goed verwend. Voordat we om kwart voor 10 weer de bus in gingen, deelde Vivienne nog een soort ”goody bag” uit. Een tas met allerlei folders en boekjes om na te lezen met daarbij nog wat leuke gadgets. Om half 11 stopte de bus weer in Enkhuizen. Ik moet eerlijk zeggen: ik twijfelde of ik wel mee zou gaan naar deze excursie, maar ik kwam echt enthousiast thuis. Ik vond het leuk om hier eens te zijn in een andere stemming dan normaal gesproken in een crematorium en bovendien vond ik het heel interessant en verassend!

 

klik op de foto voor meer foto’s van de excursie crematorium 21/5/16