25 maart 2016 marijnberends

Jaarverslag van de commissie Lief&Leed, 2015

 

 Samenstelling van de commissie:

 De samenstelling van de commissie is ongewijzigd. Carla Frederiks coördineert en Joop Acda is lid. Bijna alle activiteiten ondernemen wij samen.

 

Werkzaamheden

Lief:
Er werden weer nieuwe bewoners verwelkomd met een bloemetje en de BEO-folder. Er komen daardoor weer nieuwe leden bij de vereniging, hoewel dat uiteraard geen verplichting is. Joop en ik zijn doorgegaan met het samen bezoeken, dat bevalt ons prima. Het is gezelliger en we vullen elkaar aan. Acht nieuwe bewoners werden zo verrast met een bloemetje en het wordt altijd erg op prijs gesteld. Soms woont een gezin al wat langer in de buurt, zonder dat de commissie hier weet van had. Het probleem van de ‘onontdekte’ nieuwe bewoners is vorig jaar aangekaart bij het BEO bestuur. Dat heeft daarop een actie ontwikkeld waarbij niet-leden een keer opgezocht worden om over BEO te vertellen. Samen met nieuwjaarswens, BEO-folder en kaarsje een leuke actie. Zo wordt in ieder geval voorkomen dat mensen jaren in de buurt wonen zonder op de hoogte te zijn van een bloeiende buurtvereniging. Bij een bezoek aan een zieke door ons werd er zeer positief over de actie gesproken: de actie heeft in ieder geval één nieuw lid opgebracht. Aan een echtpaar dat 50 jaar getrouwd was werd een bos bloemen gebracht. Een ander echtpaar ontving een bloemetje omdat ze een nieuw huis betrokken. Dit jaar werden er twee nieuwe BEO baby’s geboren, die werden bezocht en er werd een presentje meegebracht.

 

Leed:

Er is dit jaar een BEO lid overleden. Er werd voor bloemen gezorgd en op de afscheidsdienst was een ruime vertegenwoordiging van BEO leden. Er waren dit jaar ook weer zieken. Zes maal werd een zieke bezocht en met een bloemetje verblijd, dit bezoek werd drie keer gebracht door een bestuurslid omdat beide commissieleden gelijktijdig afwezig waren. Het is prettig dat onze werkzaamheden zo flexibel door het bestuur overgenomen worden! Een van de bezoeken was aan een slachtoffer van geweld; dat dit geweld in de eigen buurt plaatsvond geeft een akelig gevoel.Twee keer werd een bloemetje gebracht in verband met overlijden van een dierbare.

 

Oproep

De commissie kan alleen goed functioneren door aangevers. Zijn er bij een van jullie nieuwe bewoners in de buurt gekomen, is er sprake van iets heugelijk zoals kroonjaar of huwelijksfeest of is er sprake van ziekte of iets anders wat een oppepper verdient, stuur dan alstublieft bericht. Ondanks het bovenbeschreven ‘vangnetsysteem’ blijft dit heel belangrijk. Het is natuurlijk het leukst als je als kersverse nieuwe bewoner begroet wordt. Dat kan het best bij Carla Frederiks (cfrederiks@quicknet.nl“) , 317126 of briefje in de bus Meidenmarkt 16) , maar ook bij Joop Acda (Joopacda@quicknet.nl” , 312676 of briefje in de bus Vrijdom 13).

 

Conclusie:

De commissie functioneert goed. Door kleine acties kan de saamhorigheid in de buurt vergroot worden.