27 oktober 2015 marijnberends

Rondwandeling door ’t Suud, 25 oktober 2015

 

Rondwandeling door ’t Suud, 25 oktober 2015

IMG 0648_1

Op deze mooie zondagmiddag verzamelen we op het Vrijdom en gaan rond 14.00 uur met z’n 23’en op pad o.l.v. onze in ‘t Suud geboren en getogen buurtgenoot Kees Schilder. Door de levendige verhalen uit zijn herinnering laat Kees ons de buurt uit zijn jeugd meebeleven. Hij vertelt over wat er allemaal was: de grote bedrijvigheid in de Torenstraat en de Sint Janstraat -de tweede winkelstraat van Enkhuizen- met diverse slagers, bakkers, groenteboeren, (fris)drankbottelaars en bierbrouwer s (hoef)smederijen, kolenboeren, oliemannen en niet te vergeten IMG 0653_1

de barbier bij wie je na het knippen en scheren een pilsje achteraf kreeg! Over het straatbeeld met paard en wagen, de schillenboer, de voddenman, de oude school op het Boschplein, de huizen die er vroeger stonden. En niet te vergeten: de dominee… als die voorbijkwam vielen de gesprekken bij vissersgezinnen, buren en bekenden stil vanwege de onheilstijdingen die hij nog al eens statig en stemmig kwam brengen, bijvoorbeeld wanneer een visser op zee was verdronken.

 

Zijn eigen belevenissen uit die tijd maken het plaatje compleet. Zoals het kattenkwaad dat hij als jongetje met zijn vriendjes uithaalde en die keer dat hij met de paard-en-wagen van zijn oom helemaal mee mocht naar Hoorn, wat een avontuur!

We hebben genoten van deze speciale, persoonlijk getinte rondwandeling en bedanken Kees hartelijk voor zijn enthousiasme en de vele herinneringen die hij met ons heeft gedeeld.

Tja, zoals dat gaat is ’t Suud in de loop der jaren meeveranderd met de tijd en zijn de meeste winkels in de Sint Janstraat weg. Maar met het stijgen van de welvaart zijn er wel veel huizen en gebouwen gerestaureerd en opgeknapt. En dat is ook veel waard. ’t Suud is en blijft een mooie en fijne buurt om in te wonen , daar zijn wij als bewoners het helemaal over eens!

 Wandeling door het ‘Sud” 25 oktober 2015 met Kees Schilder, klik op de foto voor meer foto’s gemaakt door wim stolk.