14 oktober 2011 marijnberends

Sint Maarten optocht 2011

 BEO nodigt alle kinderen van Enkhuizen van harte uit om op vrijdag 11 november aanstaande weer mee te doen aan de Sint Maartenoptocht in de binnenstad van Enkhuizen. 

 

st maarten

 

Vele jaren was de lampionnenoptocht op 11 november ter ere van Sint Maarten een gebeurtenis, waar de kinderen van de stad met spanning naar uitkeken. 

 

Sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw is de optocht echter verleden tijd geworden. Tot 2009, want…toen heeft BEO het plan opgevat de traditie van de lampionnenoptocht in ere te herstellen. De optocht van 11 november 2009 was een groot succes: vele kinderen verzamelden zich op het Albert Heijnplein waar de optocht begon, die onderweg aangroeide tot uiteindelijk wel 100 mensen in totaal.

Vorig jaar, 11 november 2010, moest de optocht op het laatste moment worden afgeblazen  vanwege de heftige novemberstorm die de straten van de binnenstad onveilig maakte. Maar dit jaar, op 11/11/11, hopen we dat de weergoden ons beter gezind zijn.

Het programma ziet er als volgt uit:

  • De optocht gaat van start om  17.15 uur op het AH plein aan de Molenweg. Onder muzikale begeleiding van fanfarecorps Dindua zal de stoet op pad gaan, via de Westerstraat naar het Stadhuis en vervolgens naar het eindpunt op het Boschplein.
  • Ook Sint Maarten rijdt te paard mee in de optocht.
  • Bij het stadhuis aangekomen vindt hij een schaars geklede bedelaar op het bordes, waarna Sint Maarten met zijn zwaard de helft van zijn mantel afsnijdt. Die geeft hij aan de bedelaar om zich ermee te beschermen tegen de barre kou. 
  • Kinderen van basisschool ‘Pancratius’ en Montessorischool ‘De Wegwijzer’ zullen onder begeleiding van Dindua het speciale Sint Maartenlied ten gehore brengen, waarin de legende van Sint Maarten wordt beschreven. Iedereen kan meezingen, want het lied staat op de website van BEO www.beo-enkhuizen.nl en wordt (zo mogelijk) mét geluid, ook op www.radioenkhuizen.nl. gezet. 
  • Burgemeester Jan Baas zal de kinderen kort toespreken, waarna de stoet verder loopt naar het eindpunt op het Boschplein, waar alle kinderen op het speelplein van Villa Harlekijn warme chocolademelk (of limonade) en iets lekkers krijgen. Daarna, rond 18.00 uur, is het tijd om weer naar huis te gaan.

Tot ziens op 11 november!

 

In Wikipedia kan je nog meer lezen over de oorsprong en verspreiding van het st Maarten feest.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Maarten_(feest)