19 oktober 2012 marijnberends

Sint Maarten optocht zondag 11-11-2012

 

Vandaag, zondag 11 november, is de dag dat je lichtje branden mag! Het is prachtig weer voor de optocht in de binnenstad van Enkhuizen. Dus: kinderen van deze mooie stad, doe mee met jullie al dan niet zelfgemaakte lampions! 

Vele jaren was de lampionnenoptocht op 11 november ter ere van Sint Maarten een gebeurtenis  waar de kinderen van de stad met spanning naar uitkeken. Sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw is de optocht echter verleden tijd geworden. Tot 2009, want… 

toen heeft BEO het plan opgevat de traditie van de lampionnenoptocht in ere te herstellen. En het werd een groot succes: in 2009 deden vele kinderen mee. Ook in 2010 was alles tot in de puntjes geregeld, maar moest de optocht op het laatste moment worden afgeblazen vanwege de heftige novemberstorm die de straten van de binnenstad onveilig maakte. Gelukkig was het op 11-11-11 prachtig weer en kon het lampionnenfeest gewoon doorgaan. 

Het programma van zondag 11 november 2012 ziet er als volgt uit:

  • De optocht start om  17.15 uur vanaf het AH plein aan de Molenweg. Onder muzikale begeleiding van fanfarecorps Dindua zal de stoet op pad gaan, via de Westerstraat naar het Stadhuis. Ook Sint Maarten rijdt te paard mee in de optocht.
  • Bij het stadhuis aangekomen (± 17.30 uur) vindt hij een schaars geklede bedelaar op het bordes, waarna Sint Maarten met zijn zwaard de helft van zijn mantel afsnijdt. Die geeft hij aan de bedelaar om zich ermee te beschermen tegen de barre kou. Kinderen van o.a. basisschool ‘Pancratius’ en Montessorischool ‘De Wegwijzer’ zullen het speciale Sint Maartenlied ten gehore brengen, waarin de legende van Sint Maarten wordt beschreven. Iedereen kan meezingen, want het lied staat op de website van BEO www.beo-enkhuizen.nl . Burgemeester Jan Baas zal de kinderen kort toespreken, waarna de stoet verder loopt naar het eindpunt op het Boschplein, waar alle kinderen op het speelplein van Villa Harlekijn warme chocolademelk (of limonade) en iets lekkers krijgen. Daarna, rond 18.00 uur, is het tijd om weer naar huis te gaan.