6 oktober 2017 marijnberends

Stoelyoga in Villa Harlekijn

 

Op woensdagavond 27 september hadden we in de mooie BSO-ruimte van Villa Harlekijn een informatieavond/workshop onder de inspirerende leiding van Ineke Sterk, BEO-lid en yogadocente.

Voor een prettige opstelling hebben we wat tafels opzij geschoven en een kring gemaakt van 10 stoelen: 8 grote stoelen voor Ineke en de 7 volwassen deelnemers en 2 kleinere voor de kinderen Clément en Endrika.

Het eerste deel van de avond vertelde Ineke wat stoelyoga is. Kort samengevat:

“Yoga – bijna iedereen heeft er wel eens van gehoord. En ook dat er inmiddels veel verschillende soorten zijn. Rustige yoga, pittige yoga, yoga in een warme ruimte, enz.

Maar wat nou als je wel yoga wilt beoefenen maar geen oefeningen op een matje kunt of wilt doen? Wist je dat je ook heel goed yoga op een stoel kunt doen?

Een stoelyogales bestaat uit het uitvoeren van milde yogahoudingen op een stoel. Dat kan op een officiële yogastoel, bureaustoel, leunstoel, vliegtuigstoel of rolstoel, het maakt niet uit!

Stoelyoga is een rustige bewegingsvorm en daardoor voor iedereen haalbaar, ongeacht leeftijd, omvang, lenigheid of conditie. Een yogales is erop gericht spieren en gewrichten soepeler te maken. Je leert spanning los te laten en je concentratie en motoriek te verbeteren. Tijdens de lessen staat het respecteren van je eigen mogelijkheden centraal en leer je creatief om te gaan met eventuele beperkingen. Ontspannen en genieten staan voorop en belangrijk om te onthouden: al zijn de bewegingen nog zo klein, je lichamelijke en geestelijke gezondheid zal vooruit gaan bij regelmatige beoefening.”

Daarna deden we wat ontspannings- en ademhalingsoefeningen, rek- en strek- en versterkende oefeningen, concentratietechnieken en tot slot een meditatieoefening. Die voltrok zich in alle rust: licht uit, waxinelichtje aan en een klankschaal ernaast om het begin en het einde van de oefening aan te geven.

We verbaasden ons allemaal over de 2 kinderen, die zó vol aandacht luisterden en zó serieus meededen met de oefeningen, geweldig! We vonden het allemaal een boeiende avond en hebben Ineke hartelijk bedankt voor deze leuke workshop. Ook Villa Harlekijn hartelijk dank voor alle medewerking!