30 oktober 2016 marijnberends

Visserijavond 28 oktober 2016

Vrijdagavond 28 oktober j.l. had ons aller BEO een avond georganiseerd met als thema de visserij van Enkhuizen. De avond vond plaats in de Oud Katholieke kerk in de Breedstraat. Vanaf half 8 konden we terecht en werden ontvangen met koffie, thee en koekjes.

Visserijavond

 

 

In de kerk was volks-/vissersmuziek door André Visser (what’s in a name ;-)) op trekzak en Jan Mol op gitaar om alvast in de stemming te komen. De opkomst was groot, er waren meer dan 50 belangstellenden.

Om 8 uur begon het programma met als eerste spreker Wil Visser-Hansen, die in een visgroothandelsfamilie is opgegroeid. Ze schetste in grote lijnen de geschiedenis van de visserij in Enkhuizen en vertelde wat van haar eigen herinneringen aan het leven rond de vis. Ze had wat foto ’s van vroeger meegenomen ter inzage.

Na weer wat liederen van het muzikale duo vertelde oud-visser Henk Klaassen aan de hand van historische foto’s/dia’s/video’s over de visserij in Enkhuizen. Daarbij liet ie ook nog een film zien van rond de jaren 70, die was gemaakt ter ere van een jubileum van de firma Hansen, waardoor de sfeer van de haven van Enkhuizen in die tijd weer tot leven kwam. Er was gelegenheid tot vragen stellen en daar werd goed gebruik van gemaakt.

Daarna weer muziek van André en Jan, over de schoonheid van Enkhuizen (waarbij meegezongen kon worden en dat werd uit volle borst gedaan!) en het verlangen zeeman te zijn op een botter.

Er was een korte pauze met wat hapjes (o.a. haring) en een drankje (Enkhuizer schippers- of moet ik zeggen vissersbitter?) en daarna was de beurt aan Tejo Teunen, die een paar prachtige, lokale volksverhalen vertelde uit de wereld van de visserij met de nodige heksen en zeemeerminnen.

Ter afsluiting nogmaals muziek van André en Jan en er werd weer volop meegezongen met het lied over ons geliefde Enkhuizen.

Ineke sprak nog een woord van dank aan alle mensen vanwege hun mooie bijdragen en toen was het alweer half 11 en tijd om naar huis te gaan.

Het was een gezellige en ook heel informatieve avond over onze mooie stad en haar visserijverleden.