8 oktober 2010 marijnberends

Sint Maarten optocht

BEO nodigt alle kinderen van Enkhuizen van harte uit om op donderdag 11 november weer mee te doen aan de Sint Maartenoptocht in de binnenstad van Enkhuizen.

 

Vele jaren was de lampionnenoptocht op 11 november ter ere van Sint Maarten een gebeurtenis, waar de kinderen van de stad met spanning naar uitkeken. Sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw is de optocht echter verleden tijd geworden.

Vorig jaar heeft BEO het plan opgevat de traditie van de lampionnenoptocht in ere te herstellen. De optocht van 11 november 2009 was een groot succes: vele kinderen verzamelden zich op het Albert Heijnplein waar de optocht begon en onderweg aangroeide tot uiteindelijk wel 100 mensen in totaal.

Dit jaar valt 11 november op donderdag. En ook deze keer starten we om 17.15 uur op het AH plein. Onder muzikale begeleiding van fanfarecorps Dindua zal de stoet op pad gaan, via de Westerstraat naar het Stadhuis en vervolgens naar het eindpunt op het Boschplein, waar alle kinderen op het speelplein van Villa Harlekijn warme chocolademelk (of limonade) en iets lekkers krijgen.

Ook Sint Maarten rijdt te paard mee in de optocht. Bij het stadhuis aangekomen vindt hij een schaars geklede bedelaar op het bordes, waarna Sint Maarten met zijn zwaard de helft van zijn mantel afsnijdt. Die geeft hij aan de bedelaar om zich ermee te beschermen tegen de barre kou.

Kinderen van diverse basisscholen zullen onder begeleiding van Dindua een speciaal lied ten gehore brengen, waarin de legende van Sint Maarten wordt beschreven. Wethouder Jan Franx zal de kinderen kort toespreken, waarna de stoet verder loopt naar het Boschplein voor de traktatie.

De lampionnenoptocht start op donderdag 11 november om 17.15 uur op het AH plein aan de Molenweg en eindigt omstreeks 18.00 uur op het Boschplein.

Tot ziens op 11 november!
Op 11 november, of soms de avond ervoor, wordt in sommige streken, zowel in VlaanderenNoord-Frankrijk als in Nederland, de naamdag van Sint-Maarten  gevierd. Het Sint-Maartenfeest wordt ook wel “keuvelen”, Sint-Martinus of Sinte-Mette genoemd. De invulling die aan dit feest gegeven wordt, verschilt van streek tot streek.

In Wikipedia kan je nog meer lezen over de oorsprong en verspreiding van het st Maarten feest.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Maarten_(feest)

Hier zijn de foto’s van 2009 om nog even te genieten.

Klik op de afbeelding en je kan het hele album bekijken.

 

stmaarten 2009