19 februari 2011 marijnberends

Zuiderkerk

‘Onze’ kerk

De meeste mensen zijn niet meer kerkelijk, maar ik denk dat heel wat BEO-leden de Zuiderkerk met haar beeldbepalende toren, wel als horend bij de buurt ervaren. Die kerk wordt ’s zomers opengesteld voor toeristen. Er valt dan ook heel wat te zien: de oudste plafondschilderingen van Nederland, merkwaardige grafstenen, een indrukwekkend orgel en een antieke inrichting.

Voor de kerk zijn nog gastheren en –vrouwen nodig. Als vrijwilliger heb je eens in de 14 dagen een middag van half twee tot vijf dienst. Met een ander ontvang je mensen, geef je wat uitleg en verkoop je wat van de aanwezige zaken die op het kerkgebouw betrekking hebben. De toegang is gratis maar er wordt wel gehoopt op een bijdrage voor de instandhouding van de kerk. Het gaat om de kerk als gebouw en de culturele waarde ervan, niet om geloofsinhoudelijke zaken. Zelf doe ik dit werk al enige jaren met veel plezier. Je ontmoet heel verschillende mensen en velen zijn blij verrast als zij zien wat de kerk allemaal te bieden heeft.

Er zijn nog wel wat vrijwilligers nodig om de openstelling te garanderen. Lijkt het je leuk, neem dan contact op met mij via de ‘beomail’ beo.enkhuizen@gmail.com , ik kan je er het nodige over vertellen.

Carla M.A. Frederiks.